Web Analytics Made Easy - Statcounter

یک مدرس دانشگاه گفت: در شرایط شیوع کرونا قوه قضائیه مهم‌ترین اقدامی که می‌تواند انجام دهد میانجی‌گری جهت اخذ فرصت برای صادرکنندگان چک‌هایی است که برگشت خورده‌اند.

بنیامین شکوه‌فر در گفتگو با خبرنگار حوزه حقوقی و قضائی گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، در خصوص شرایط فورس ماژور و غیرمترقبه و رابطه آن با بیماری کرونا گفت: مستنداتی در قانون و کتب حقوقی آمده که شرایط فورس ماژور را مشخص می‌کند که از آن جمله عبارت از خارجی بودن حادثه و غیرقابل‌پیش‌بینی بودن و غیرقابل دفع بودن آن اتفاق یا شرایط هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: اما در خصوص شرایط فورس ماژور در قوانین خاص مثل قانون صدور چک به‌طور خاص موردی پیش‌بینی‌نشده و تابع قوانین عام است و در مورد شرایط فورس ماژور برای صادرکننده و دارنده چک مسکوت است و باید به عمومات قانونی استناد کرد.

این مدرس دانشگاه در پاسخ به این سؤال که آیا دولت به‌واسطه تعطیلی الزامی و اضطراری کسب‌وکارها مسئولیتی در قبال کاهش درآمد صاحبان کسب‌وکار و برگشت خوردن چک این افراد دارد یا خیر گفت: در ماده ۱۱ قانون مسئولیت مدنی، قانون‌گذار مسئولیت دولت را پیش‌بینی کرده و در دو عنوان مسئولیت کارکنان دولت و مسئولیت دولت به‌عنوان یک شخص حقوقی بیان‌شده است.

وی افزود: در مسئولیت مدنی دولت به‌عنوان شخص حقوقی اگر از قبل تصمیمات دولت ضرری متوجه مردم بشود که مصلحت اجتماعی در آن لحاظ شده باشد دولت مسئولیتی نخواهد داشت. به‌عنوان‌مثال در همین موضوع کرونا، دولت برای پیشگیری از بیماری عموم جامعه و جلوگیری از ضرر بیشتر محدودیت‌های موقت کسب‌وکار اعمال کرد که قطعاً به مشاغل ضرر وارد شد، اما چون برای مصلحت اجتماع و جلوگیری از ضرر بیشتر بوده دولت مسئولیتی نخواهد داشت. ضمن اینکه دولت در سریع‌ترین زمان حتی زودتر از سایر کشورهای درگیر کرونا محدودیت‌های شغلی را برداشت و تصمیمات مناسبی در خصوص اعطای تسهیلات به صاحبان کسب‌وکارها گرفته که در صورت عملیاتی شدن اقدام حمایتی بسیار مناسبی خواهد بود.

شکوه‌فر تأکید کرد: با استدلال فوق مسئولیتی بر عهده دولت نیست مگر اینکه با بررسی در قوانین خاص مثل قانون بودجه، قانون مدیریت بحران و... الزامات خاصی بر عهده دولت قرار گرفته باشد یا قوانین خاصی در این شرایط تصویب گردد.

وی ادامه داد: همچنين قانون چک در خصوص مسئولیت مدنی دولت اشاره‌ای نکرده است و در سایر قوانین مثل ماده ۲۷۷ قانون مدنی را می‌توان اشاره کرد که به قدرت حاکم در شرایط فورس ماژور اشاره می‌کند.

عضو هیئت‌علمی دانشگاه با اشاره به اختیارات قوه قضائیه توضیح داد: البته دستگاه قضایی با توجه به دستورالعمل‌های دولت محدودیت‌هایی وضع کرده است که بیشتر جنبه شکلی دارد تا ماهوی و به‌طورکلی قوانین را در بوته قضاوت قرار می‌دهند و می‌تواند به‌طور مثال در مورد صدور جلب سیار محدودیت ایجاد کند که در حال حاضر برگ جلب صادر نمی‌سود و یا تمدید نمی‌شود.

وی خاطرنشان کرد: قوه قضائیه مهم‌ترین اقدامی که می‌تواند انجام دهد میانجی‌گری جهت اخذ فرصت است؛ اما اینکه آیا می‌تواند تأمین خواسته صادر نکند یا سایر قوانین را مراعات نکند به نظر می‌رسد که نقض قانون بوده و خارج از حدود اختیارات است. البته می‌تواند درجاهایی که امکان تفسیر قانون وجود دارد آن را به نحوی تفسیر کند که عدالت اجتماعی و شرایط فورس نیز در آن لحاظ شود.

انتهای پیام/4145

منبع: آنا

کلیدواژه: چک کرونا حقوقی شرایط فورس ماژور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۸۵۲۶۴۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بخشنامه ممنوعیت دریافت هر نوع هدیه توسط کارکنان دولت به دستگاه‌های اجرایی ابلاغ شد

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا از سازمان اداری و استخدامی کشور، دفتر تعالی فرهنگ سازمانی و سلامت اداری این سازمان، ۱۱ اردیبهشت‌ماه با ابلاغ بخشنامه‌ای به دستگاه‌های اجرایی، موضوع ماده ۹۱ قانون مدیریت خدمات کشوری را در خصوص ممنوعیت رشوه، سوء استفاده از مقام اداری و دریافت هر گونه امتیاز، تسهیلات، حق مشاوره، هدیه و موارد مشابه متذکر شد.

در این بخشنامه به علت وجود تعارض منافع جدی، دریافت هر گونه هدیه به هر شکل و تحت هر عنوان توسط کارکنان دولت در همه سطوح و در شئون مختلف اداری از جمله حوزه‌های ارزیابی عملکرد، نظارت و بازرسی، صدور مجوز، مالی و پشتیبانی در خصوص مناقصه، مزایده، عقد قرارداد و نظایر آن از افراد، سازمان‌ها، شرکت‌ها، موسسات و نهاد‌های عمومی دولتی و غیردولتی ممنوع اعلام شده است.

بر اساس ماده ۹۱ قانون مدیریت خدمات کشوری، اخذ رشوه و سوء استفاده از مقام اداری ممنوع است و استفاده از هرگونه امتیاز، تسهیلات، حق مشاوره، هدیه و موارد مشابه در مقابل انجام وظایف اداری و وظایف مرتبط با شغل توسط کارمندان دستگاه‌های اجرایی در تمام سطوح از افراد حقیقی و حقوقی به جز دستگاه ذیربط خود تخلف محسوب می‌شود.

این بخشنامه همچنین یادآور می‌شود که بر اساس ماده ۹۰ قانون مدیریت خدمات کشوری، کارمندان دستگاه‌های اجرایی موظف هستند که وظایف خود را با دقت، سرعت، صداقت، امانت، گشاده‌رویی، انصاف و تبعیت از قوانین و مقررات عمومی و اختصاصی دستگاه مربوطه انجام دهند و در مقابل عموم مراجعان به طور یکسان و دستگاه ذی‌ربط پاسخگو باشند.

دفتر تعالی فرهنگ سازمانی و سلامت اداری سازمان اداری و استخدامی کشور، با تاکید بر لزوم رعایت این بخشنامه و انجام مراقبت و رصد مستمر موضوع در تمامی سطوح ستادی و واحد‌های تابعه، تصریح می‌کند که در صورت مشاهده موارد تخلف، افراد خاطی اعم از دهنده و گیرنده هدیه، باید جهت طی مراحل قانونی به بالاترین مقام دستگاه اجرایی یا مقامات و مدیران مجاز یا هیئت‌های رسیدگی به تخلفات اداری و یا مراجع قضایی معرفی شوند.

بخشنامه صادره در پایان، مطابق ماده ۹۲ قانون مدیریت خدمات کشوری، مسئولیت نظارت و کنترل و حفظ روابط سالم کارمندان در انجام وظایف محوله را مدیران و سرپرستان بلافصل عنوان کرده و تاکید می‌کند که در مورد عملکرد آنان باید پاسخگو باشند و در صورتی که این موضوع در حیطه مدیریت مسئولان مزبور مشاهده و اثبات شود، علاوه بر برخورد با کارمندان خاطی، با مدیران و سرپرستان کارمندان نیز که در جلوگیری از این موضوع اهمال کرده باشند نیز مطابق قوانین مربوط، رفتار خواهد شد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • سازمان اداری و استخدامی : کارمندان دولت حق دریافت هدیه را ندارند
  • ادامه حمایت دولت رئیسی از طرح نور؛ مورد استقبال قرار گرفته
  • دریافت هرگونه هدیه از سوی کارمندان دولت ممنوع | ابلاغیه جدید سازمان اداری و استخدامی
  • دریافت هرگونه هدیه از سوی کارمندان دولت ممنوع شد
  • همه دستگاه‌ها باید به وظایف‌شان در «طرح نور» عمل کنند
  • کارمندان دولت حق دریافت هدیه را ندارند/ برخورد قضایی با متخلفان
  • کارمندان دولت حق دریافت هدیه را ندارند
  • بخشنامه ممنوعیت دریافت هر نوع هدیه توسط کارکنان دولت به دستگاه‌های اجرایی ابلاغ شد
  • ۵۰ دستگاه کامیونت فورس در بورس کالا عرضه می‌شود
  • دولت با ایده‌هایی عملگرایانه سیاست‌های جمعیتی را تقویت کند